RMGE Maros / Hírek / Jól szerepeltek Maros megye borai Bogácson

Jól szerepeltek Maros megye borai Bogácson

RMGE Maros
Posted by

Bogács Község Önkormányzata és a Bogácsi Turisztikai és Szolgáltató Nonprofit Kft. közös szervezésében 2022-ben XXVIII. alkalommal hirdették meg a BÜKKVINFEST, azaz a Bükkaljai Borfesztivál és Nemzetközi Borversenyt a Bükki Borvidék Hegyközségi Tanácsának, valamint a Bükkaljai Hegyközség szakmai segédletével. A neves eseményre az RMGE Maros Szervezet is meghívást kapott, így Maros megyei borok is megmérettetek a Borversenyen.

 

A szőlő, a bor Bogács legősibb jelképe, ezért szerepel a falu címerében is. Az első házi jellegű borversenyt 1991-ben rendezték meg. 1994-ben már háromnapos országos verseny lett belőle. Fokozatosan bővült a rendezvény, kulturális és borhoz, borászkodáshoz kapcsolódó programokkal. Pl: 1996-os év legjelentősebb változása és leglátványosabb eseménye volt, hogy ünnepélyesen megalakult a fesztivál idején a Szent Márton Borlovagrend. Ma már nemzetközire nőtt a Borverseny, mely a minőségi bortermelést és annak fogyasztását hivatott népszerűsíteni. Bogács községben a borverseny szervezésével olyan hagyományt tartanak fent, mely a szakmaiságon túl a közösségépítésben is fontos szerepet játszik.

 

A szervezők felkérték Sikó Lászlót, az RMGE Maros Szervezet falugazdászát, hogy borbírálóként vegyen részt a rendezvényen. A nemzetközi borversenyre idén 204 minta érkezett. Az eredményhirdetésre a Közösségi Házban került sor. A Maros megyei borászoknak 4 aranyat, 8 ezüstöt és 4 bronz minősítést sikerült hazahozni. Az Iszlai Pincészet 2021-es fehér száraz Savignon Blanc bora és Seprődi József 2018-as, valamint 2021-es Chardonnay, illetve a 2021-es Haranglábi bora lett aranyérmes. Ezüstérmes lett Czirmai Levente 2021-es fehér száraz Cuvée-ja, Csibi Zsolt 2021-es fehér félszáraz Cserszegi Fűszeres nevű bora, az Iszlai Pincészet 2021-es fehér félszaraz Muskotálya, Máté Csaba 2021-es félédes Vegyes bora, a Petry Pincészet 2021-es Szürkebarát és Rajnai Rizling száraz borai, valamint Seprődi József 2021-es fehér félszáraz Musat Ottonel és a 2021-es vörös félszáraz Fekete-Leányka+Merlot borai. Bronzérmes lett a Cseh Tanya 2021-es vörös félédes Fekete Ribizli bora, Gyarmati Mátyás szintén 2021-es vörös félédes Fekete Ribizli bora, a Kurta Nemes Pincészet 2021-es vörös száraz Cabernet Savignon-ja és Seprődi József 2021-es fehér száraz Savignon-ja.

 

Az RMGE Maros Szervezet elnöke,  Fazakas Miklós és falugazdászai gratulálnak a borászoknak az elért helyezésekhez.