Pro Agricultura Transilvaniae díj

Egyesületünk tavaly létrehozta a Pro Agricultura Transilvaniae díjat, mellyel azokat a személyeket tüntetjük ki, akik az elmúlt három évtizedben meghatározóak voltak az RMGE Maros Szervezet munkájában.

Az említett kitüntetést 2019-ben, a Hármasfaluban megszervezett Gazdanapon a következő személyek vehették át: Kovács Marika, a szegedi Progress Alapítvány alelnöke, a Csongrád megyei NAK igazgatója nevéhez fűződik az RMGE Maros székházának kibővítése és oktatási-információs központtá alakítása; dr. Somogyi György, a szegedi fűszerpaprika-kutató intézet volt igazgatója, a magyarországi fűszerpaprika- és hibridmag-termesztés megalapozója és ennek erdélyi megismertetője; dr. Jakab Sámuel, a Szent István Egyetem nyárádszeredai kihelyezett kertészmérnöki tagozatának dékánja, ezüstkalászos tanfolyamok oktatója és mezőgazdasági szaktanácsadó; dr. György Sándor zöldségtermesztési és nemesítési mérnök, ezüstkalászos tanfolyamok oktatója és mezőgazdasági szaktanácsadó; Máthé László mérnök, az RMGE Maros egykori alelnöke, titkára és támogatója, az erdélyi magyar gazdaképviselet ujjászervezője; Kiss Károly mérnök, a Temes megyei gazdaszervezet volt elnöke, az RMGE Maros akkreditált képzéseinek partnere, aki tizenegy kötetes munkában ismertette a meghatározó munkásságú erdélyi magyar mezőgazdasági szakembereket. Meglepetésként ezzel a díjjal dr. Torda Mártát is kitüntették, aki mindig szívügyének tekintette a gazdák felemelkedését és az erdélyi gazdák megmaradását.

Posztumusz kitüntetésben részesültek: dr. Tamás Lajos, az RMGE Maros Szervezet egykori elnöke, a nyárádszerdai kertészmérnöki kar volt oktatója, ezüstkalászos tanfolyamok oktatója és mezőgazdasági szaktanácsadó, az Erdélyi Gazda mezőgazdasági folyóirat szakírója; Csomós Attila mérnök, az RMGE Maros Szervezet volt elnöke, az egyesület székházának létrehozója és oktatási-információs központtá alakítója, az erdélyi gazdatársadalom meghatározó alakja; Nemes József, a hármasfalusi gazdakör alapítója és elnöke, a helyi szervezet székházának megvásárlója, a Makfalva községi gazdatársadalom meghatározó alakja.

Az oklevelek kíséretében átnyújtott díjat, plakettet a mezőpaniti Borbély Attila fafaragó tervezte, majd rézmunkáját a marosvásárhelyi Ferencz Zsolt kivitelezte és a feliratát Sándor János rótta a fába.