Oktató anyagok

RMGE Maros / Oktató anyagok

SILÓCIROK TERMESZTÉS 

Erdélyi tapasztalatok

 

 

Levélcirok (silócirok) termesztési technológia.

A silócirok nagy termőképességű, jó szárazságtűrő, közepes- és gyengébb talajadottságú területeken is jövedelmezően termeszthető. Széna, szilázs készítésére kiválóan alkalmas, vagy zöldtakarmány formában etetett takarmánynövény. A silókukoricához hasonlóan szarvasmarhák és juhok téli tömegtakarmányozására szolgál. Az elállított takarmány a kukorica költségeihez viszonyítva, feleannyi befektetést igényel, olcsó takarmány.

 

Előnyök

A kukoricával szembe nagy előnye, hogy lekaszálás után is kisarjadzik. Ezért alkalmas zöldtakarmány vagy széna formában is etetni. Többször le lehet kaszálni. Ugyan csak előnye a kukoricával szemben, hogy jól csokrosodik (egy magból 3-5 szár nő ki). Magas cukortartalma miatt az állatok szívesebben fogyasztják, mint a kukorica csalamádét. A silózás betakarítási ideje kitolható egészen az első fagy idejéig, ekkor is még magas a víz-tartalma, és kiváló erjedést eredményez a magas cukortartalom. (Ha szeptemberben silózzák le, a területet az első fagyig nem kell felszántani, mert a sarjadzásnak köszönhetően még jelentős mennyiségű zöldtakarmány takarítható be.) Kiválóan értékesíti a szerves trágyát, és kevesebb műtrágyával termeszthető.

A tapasztalatok azt mutatják:

  • Június 1 körüli vetés ideális, a meleg földben nagyon gyors a csírázás és a meleg időben a növények növekedése olyan nagy, hogy a gyomot felnővi és megfojtja.
  • Gyomirtó nélkül lehet termeszteni, (a kukoricát viszont nem). Nagyon érzékeny a gyomirtókra, nem megfelelő gyomirtásnál előfordult, hogy nem kelt ki egy szál sem. A bio állati termek előállításban alaptakarmány lehet.
  • Vetés után kétszer kell hengerelni mert aprómagvas. Vetés előtt a talaj aprómorzsás legyen.
  • Nem eredményes együtt-vetni a kukoricával, (a cirok a kukoricát felnővi és megfojtja.)
  • Az április – májusban elvetett cirok, Erdélyi éghajlati adottságok között, nem fejlődik megfelelően, megállhat a növekedés, nagyon megviseli a hideg időjárás (+7 +8C°), és ilyenkor a gyomok felkapnak.
  • A tengerszinthez képest magasabban fekvő területeken is jól termeszthető, a meleg időszakban. Szováta, Marosmagyaró, Nyárádremete-i állattenyésztők meg voltak elégedve.
  • A vadkár nem áll fenn, ha a növény sűrűség megfelelő. (Sem a vaddisznó, sem a szarvas, sem a medve nem károsítja). A juhok sem károsítják.
  • A kukoricával szemben nincs lopáskár (kukoricacsövek esetében megtörténik).
  • Keléskor a varjak nem szedik ki a kicsirázott magokat.
  • Szarvasmarháknál a termelési eredmények (tejtermelés, hústermelés) azonosak a kukorica-siló (szilázs) takarmányozásával.

 

Technológia

A talajban nem válogatós, a szélsőséges homok- és szikes-, valamint a 4,5 pH alatti savanyú talajok kivételével mindenhol termeszthető. A tápanyagban gazdag, jó talajt nagy terméssel hálálja meg. A vetésforgóban – korai betakarítása miatt – őszi- vagy tavaszi vetésű növények is követhetik és monokultúrában is termeszthető 2-3 évig. A tápanyag visszapótlás, a talajművelés, vetés, a gabona és kukorica termesztésénél használatos erő- és munkagépekkel megoldható. A tavaszi munkaszervezést nem zavarja, mivel vetése a kukorica vetése után következik.

A Gabonakutató Kft. a kor követelményeinek megfelelő nagy termőképességű és kiváló alkalmazkodó-képességű BALÁZS silócirok hibriddel áll a termesztők rendelkezésére.  A Balázs kiváló szárazságtűrése és alkalmazkodó képessége révén gyengébb talajokon is nagy termésbiztonsággal termeszthető. Jó állóképességének köszönhetően önmagában vetve, illetve FAO 400-as érésű silókukoricával történő együtt vetésre is kiválóan alkalmas.

Balázs főbb jelemzők:

Genetika termőképessége 75-85 t/ha zöldtermés, 25-28 t/ha szárazanyag-termés
Magassága 240-270 cm
Szára vékonyabb
Refrakciós cukortartalom 15-17%

 

 

Éghajlat- és talajigénye: A keléskori hőigénye a vetésmélységben 13-14 C°. A szárazságot jobban tűri, mint a kukorica. Ezt elsősorban nagy, mélyre-hatoló bojtos gyökérzetének köszönheti, amely a talaj mélyebb rétegeiből is fel tudja venni a vizet és az ásványi elemeket. A levél és szárfelületét viaszréteg borítja, ami védi a szárazságtól. Aszályos években a silócirok 25-30 %-kal felülmúlja a silókukoricát szárazanyagtermésben. A silócirok a talajjal szemben viszonylag szerény igényű, mostohább talajviszonyok mellett azonban fokozottabban igényli a jó agrotechnikát és tápanyag ellátottságot.

Tápanyagigénye: A talaj tápanyagtartalmától függően változik. A kukoricához hasonló arányú műtrágya felhasználást javasolunk, de annál 20-30 %- al kevesebb is elegendő. A nagy mennyiségű istállótrágyát nagyon meghálálja.

Talaj-előkészítés: A silócirok aprómag, ezért igényli a jól előkészített, aprómorzsás vetőágyat. A talajelőkészítés csak 1 nappal előzze meg a vetést, hogy a talaj minél hosszabb ideig gyommentes legyen. A vetőmagágy mélysége: 6-8 cm.

Vetés: A vetéshez csak csávázott vetőmagot használjunk. Az ideális vetésidő Erdélyben, június 1. Az optimális csírázáshoz legalább 12-13 C° tartós talajhőmérséklet kell. Az ajánlott vetésmélység 6-8 cm. Tömörítés a talaj nedvességtartalmától függően, vetés előtt és után is szükséges.

A sortávolságot a rendelkezésre álló betakarítógép és az adapter típus szabja meg, leggyakoribb a 70 cm-es sortávolság. Optimális állománysűrűség: 240-250 ezer tő/ha. A vetőmag mennyisége: 9 – 10 kg/ha. Vethető: gabona-, kukorica-, cukorrépa-, vagy egyéb szemeként vetőgéppel (Lajta, Nibex, SPC-6, SPC-12, IHC, RAU, és egyéb direktvetőgép).

 

SPC vetőgép beállítási paraméterei szemes- és silócirok vetéshez:

 

Mag/m Elosztó tárcsa furatszáma Furat átmérő (mm) Első fogaskerék fogszáma Hátsó fogaskerék fogszáma
16 68 2,5 30 10
18 68 2,5 30 11
20 68 2,5 22 9
23 68 2,5 22 10

 

Sorközművelése – a kukoricáéhoz hasonlóan – javasolt. Meghálálja a sorközti gépi kapálást. Felülkezelés: ha szükséges.

Betakarítás: A betakarításhoz a silókukoricánál alkalmazott silózó-gépek használhatók (E-280, E281, SPS-420, SPS-421, John Deere 3800, 5400 és 5800, Hesston 4000, 7600, 7650). A betakarításnál előfordulhat, hogy a silózó gép eldugul (nagy a zöld tömeg és ragacsos a szecska a magas cukortartalomtól). A kifújó ventilátor fordulatszámát növelni kell.

Siló (szilázs) takarmányozása: A siló lezárása után 30 napra megérett, alkalmas etetésre.