RMGE Maros / Hírek / Nyolc éves az ösztöndíjprogram

Nyolc éves az ösztöndíjprogram

Avatar
Posted by

Az RMGE Maros Szervezet „Erdély aktuális gazdasági, technológiai és munkaerő-piaci kihívásai” tematikában pályázatot hirdetett a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Kertészmérnök, Tájépítész és a Növényorvos szak hallgatói számára. Ma, március 4-én ünnepélyes keretek között írták alá a szerződést a hallgatók és az RMGE Maros Szervezet elnöke, Fazakas Miklós.

 

 

A hallgatók pályamunkájukban bemutatták a Székelyföld aktuális mezőgazdasági, tájépítészeti kihívásaira választ adó diplomamunkájukat. Az egyetemisták szakirányuknak megfelelően az említett témából kiindulva előtérbe helyezték a jövő gazdasági, technológiai és a munkaerőpiaci megoldásokat.

 

A Sapientia EMTE Kertészmérnök, Tájépítész és Növényorvos szakos diákjainak szóló ösztöndíjprogramot immár nyolcadik alkalommal a magyarországi Agrárminisztérium támogatásával hirdette meg az RMGE Maros Szervezet. Az említett program keretében idén tíz hallgató részesül ösztöndíjban.

A nyerteseket Marosvásárhelyen, a Studium HAB közösségi intézményben díjazták ünnepélyes keretek között.

 

Az RMGE Maros Szervezet vezetősége megfogalmazott egy olyan célt, ami a szülőföldön maradást, az új technológiák terjesztését, meghonosítását jelenti itt Székelyföldön, Erdélyben. Figyelembe veszik azokat a kihívásokat, amelyekkel szembesülnek a mindennapi gazdálkodásban vagy azokban a tevékenységekben, amit vidéken végeznek a gazdák. Jelezték a kiírásban is, hogy az egyik legnagyobb probléma a munkaerőhiány, ez mellett annak a költség és a technológia hiánya.

 

 

Fazakas Miklós elnök elmondta, az ösztöndíjprogram reális segítséget jelent a hallgatók számára úgy a továbbtanulásban, mint akár más terveik megvalósításában. “Szükség van nem csak a fiatalok képzésére, hanem a gazdáknak a képzésére is, a felnőtt képzésre. Ebben egy nagyon komoly partner a Sapientia EMTE Marosvásárhelyi Kara.” – fogalmazott az Egyesület vezetője.

A folytatásban Dr. Benedek Klára, a Sapientia EMTE Kertészmérnöki Tanszék vezetője osztotta meg gondolatait, megköszönve a magyarországi Agrárminisztérium és az RMGE Maros Szervezet támogatását, illetve a közös partnerségi kapcsolatot. A tanszékvezető elmondta, jóleső érzés látni, hogy szakmailag felkészült újabb generáció bővíti az agrárértelmiséget, ezáltal is biztosítva a folytonosságot, az utánpótlást.

 

 

Dán Péter állattenyésztési kutatómérnök is megosztotta gondolatait a fiatal generációval, arra hívta fel az egyetemisták figyelmét, hogy legyenek nyitottak, hiszen nagyon sok lehetőség áll előttük. Végezetül a tíz nyertes pályázó és Fazakas Miklós elnök aláírta az ösztöndíjprogram szerződését.

 

 

Az RMGE Maros Szervezet vezetősége, falugazdászai nők napja közeledtével egy-egy cserepes virágot adtak át a jelenlevő egyetemista hölgyeknek és Dr. Benedek Klárának.