RMGE Maros / Hírek / Június 17: Az elsivatagosodás és a kiszáradás elleni küzdelem világnapja

Június 17: Az elsivatagosodás és a kiszáradás elleni küzdelem világnapja

RMGE Maros
Posted by
1994-ben az ENSZ Közgyűlése minden év június 17-ére meghirdette az elsivatagosodás és a szárazság elleni küzdelem világnapját.
A jelenség hat uniós országot, köztük Romániát is érinti. Idehaza az elsivatagosodásnak kitett területek aránya eléri az ország összterületének 30 százalékát.
Mindenekelőtt arra hívták fel a figyelmet, hogy sokkal felelősségteljesebben kell viszonyulnunk a növekvő számú lakosság miatti túlfogyasztáshoz, ami a termelés szüntelen növekedésével, illetve a termőföldek leromlásával jár.
Előrejelzések szerint 2010-hez képest 2050-ig a mezőgazdasági termeléshez 593 millió hektárral több szántófölre lesz szükség, ez a terület kétszer nagyobb, mint India. Ugyanakkor az élelmiszeriparnak évente a termeléshez 10-13 millió köbméter vízre lesz szüksége az évszázad közepéig, vagyis a mostani fogyasztásnál háromszor annyira.
Ráadásul a jelenleg megtermelt élelmiszerek csaknem fele – mintegy 1,3 milliárd tonna – a szemétbe kerül. Ezt a mennyiséget a rendelkezésre álló termőföldek 30 százalékán termelik meg, ami nagyobb, mint Kanada és India területe összesen, miközben az alultápláltak száma eléri a 821 milliót. A világ élelmiszeriparának a századforduló közepéig 74 000 billió többletkalóriát kell megtermelnie.
Forrás: Maszol.ro