RMGE Maros / Hírek / Díjözönnel tértek haza közép Erdély borászai

Díjözönnel tértek haza közép Erdély borászai

Avatar
Posted by

Díjözönnel tértek haza a közép erdélyi borászok, bortermelő gazdák az első alkalommal megszervezett Erdélyi és Partiumi Borversenyről.

Az Erdélyi Magyar Borászok Egyesületének rangos szakmai rendezvényének a ménesi borvidékhez tartozó Ópáloson, Balla Géza Pincészete adott otthont. Több mint kétszáz bormintát bíráltak el. A felhívás népszerűsítésében és a borminták begyűjtésében – partnerszervezetként – az RMGE Maros Szervezet falugazdászai is részt vettek, továbbá szép számú küldöttséggel érkeztek meg a rangos eseményre, a díjkiosztóra.

 

A versenyre benevezett bormintákat – amit kizárólag címkézett, palackozott formában fogadtak a szervezők – pártatlan erdélyi és magyarországi elitborászok, nemzetközi borkereskedők, a Magyar Bor Akadémia elnökségi tagjai, egyetemi oktatók és elismert szakmai szervezetek vezetőiből álló zsűri véleményezte. A zsűri elnöki tisztét Légli Ottó, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának elnöke töltötte be, a rendezvényt pedig jelenlétével az Agrárminisztérium Kárpát Medencei Együttműködések Főosztályának és Magyarország bukaresti nagykövetségének vezető tisztviselői is megtisztelték.

 

Az ünnepélyes eredményhirdetést megelőzően a versenyre érkezett tételekről tömören Balla Géza, rendezvény házigazdája, az Erdélyi Magyar Borászok Egyesületének elnöke mondott néhány szót. A szakember – akit 2018-ban Magyarországon az év bortermelőjének választottak – elégedettségét fejezte ki a beküldött minták számát illetően, de nem hallgatta el azokat a borhibákat vagy technológiai pontatlanságokat sem, amiket a zsűri a versenyre nevezett minták némelyikében tapasztalt. A leggyakrabban elkövetett hibának a túlkénezést nevezte, aminek kiküszöbölésében és pontos beállításában a közeljövőben az Agrárminisztérium támogatásával létrejövő borlaboratórium-hálózat is segíti a termelőket. Átfogó vizsgálatot és szakvéleményezést kínáló laborok nyílnak hamarosan a Partiumon belül Szatmárnémetiben és Székelyhídon, illetve Marosvásárhelyen. Balla értékelése szerint az elmúlt évekhez képest a fejlődés így is szembetűnő. Leszögezte: a nemzetközi borversenyek szabályzata alapján a kategóriánként benevezett minták legtöbb 30 százaléka nyert elismerést.

A rangos megmérettetésen a fehér borok csoportjában, a 151 minta közül a nagyarany Maros megyébe került, a Küküllő-menti Villa Vinea borászat 2019-es évjáratú Contessa Selection nevű fehér édes bora nyerte el, 96 pontot összesítve nagy aranyat kapott. Ez mellett még 8 aranyat és 12 ezüstöt sikerült begyűjtenie Maros megyének.

A vörös borok kategóriájában 60 minta versengett. A vörös borok csoportjában Maros megyébe egy ezüstöt sikerült hazahozni.

 

Az RMGE Maros Szervezet elnöke,  Fazakas Miklós és falugazdászai gratulálnak a borászoknak az elért helyezésekhez.