RMGE Maros / Hírek / Mezőgazdasági támogatást kapnak a krumpli- és a szőlőtermesztők

Mezőgazdasági támogatást kapnak a krumpli- és a szőlőtermesztők

RMGE Maros
Posted by

Étkezési krumpli-, valamint csemegeszőlő-termesztőknek biztosít támogatást a kormány. A krumplira hektáronként 200 euróra, csemegeszőlőre hektáronként 1200 euró támogatásra jogosultak a gazdák, döntött csütörtöki ülésén a kormány.

„Fontos, hogy ezzel a támogatással bátorítsuk a hazai krumpli- és csemegeszőlő-termesztést, hogy az emberek helyben megtermelt terményeket fogyasszanak. A kidolgozás alatt álló agrárstratégia keretében ugyanakkor támogatásokat fogunk előirányozni a termények raktározására is, így egész évben hozzáférhetőek lesznek a belföldön termesztett zöldségek és gyümölcsök” – nyilatkozta Barabási Antal Szabolcs RMDSZ-es mezőgazdasági államtitkár.

A támogatási kérés benyújtási határideje július 15. A kéréseket a termelői igazolással rendelkező magánvállalkozók, családi vállalkozások, jogi személyek tehetik le.

A krumpli esetében azok a gazdák jogosultak támogatásra, akik legalább 0,3 hektáron termelnek burgonyát, hektáronként legalább 15 tonna termésük van, amelyből legalább 6 tonnát értékesítenek 2022. november 29-ig.

A csemegeszőlőre járó támogatásra azok a gazdák nyújthatnak be kérést, akik legalább 0,1 és legtöbb 10 hektáron termesztenek étkezési célra szánt szőlőt, és akik legalább 6000 kg-t termesztenek hektáronként.

A krumplira és a csemegeszőlőre szánt támogatási keretösszeg terményenként maximum 3 millió euró, amelyet a Mezőgazdasági Minisztérium idei költségvetéséből finanszíroznak.

 

Forrás: rmdsz.ro