RMGE Maros / Hírek / Magyarországon tartja közgyűlését a Farmerek Világszervezete (WFO)

Magyarországon tartja közgyűlését a Farmerek Világszervezete (WFO)

RMGE Maros
Posted by
A nagy jelentőségű eseményre a világ minden tájáról érkeztek tagok, Fazakas Miklós, az RMGE Maros Szervezet elnöke a LAPAR alelnökeként kapott meghívást a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarától (NAK).
A WFO globális, tagsági alapon működő szervezetként a világ mezőgazdasági termelőinek túlnyomó többségét képviseli, több mint ötven országból. A WFO-nak 2020 óta teljes jogú tagja a NAK, mely így – a COPA-COGECA által biztosított uniós érdekképviseleti lehetőséggel párosulva – globális szinten is hallatni tudja a hangját a mezőgazdaság szempontjából fontos kérdésekben.
A WFO támogatja a gazdálkodókat a nemzetközi szakpolitikai fórumokon, a NAK pedig részt vesz a szervezet munkacsoportjainak és európai választmányának munkájában is, valamint szavazati joggal rendelkezik annak közgyűlésén.
A június 7-10. közötti négynapos budapesti eseményen szó lesz a világ élelmiszer-ellátásával kapcsolatos kihívásokról, valamint az orosz-ukrán háború és az inputár-emelkedések hatásairól is. Téma lesz továbbá a gazdálkodás fenntarthatóbbá tétele, a globális klímaváltozás miatt szükséges lépések, valamint a hatékonyság növelése modern megoldások alkalmazásával.
A kiemelt rendezvényen nemzetközi szakmai szervezetek vezetői is részt vesznek, továbbá a közgyűlésen a WFO új elnökét is megválasztják. A zárónapon a résztvevők magyarországi üzemeket látogatnak meg.
Kedden este, a Budai Várban, a felújított Királyi Lovardában Nagy István Magyarország agrárminisztere köszöntötte a Farmerek Világszervezete Közgyűlésének résztvevőit. Arra hívta fel a figyelmüket, hogy új idők új kihívásai várnak ránk. Az előttünk álló esztendőkben a mezőgazdaságnak is rendkívüli, korábban nem tapasztalt körülmények között kell helytállnia, biztosítania az emberiség élelmezését és közben megőrizni közös természeti erőforrásainkat. “Mindebben pedig a nemzeti kormányok mellett a nemzetközi szervezetek felelőssége is minden korábbinál nagyobb!” – fogalmazott.