RMGE Maros / Hírek / Tánczos Barna: húsz évig évi 456 eurós értékű támogatásban részesülnek azok a személyek, akik az erdőalapon kívül saját területre ültetnek erdőt

Tánczos Barna: húsz évig évi 456 eurós értékű támogatásban részesülnek azok a személyek, akik az erdőalapon kívül saját területre ültetnek erdőt

RMGE Maros
Posted by

„A mai kormányülésen nagy áttörést értünk el: Romániában először megteremtettük a törvényes lehetőséget arra, hogy bárki, magán- és jogi személyek egyaránt az erdőalapon kívül fát ültethessenek, és ezért éves juttatást kapjanak. Magyarul: például ha egy magánszemélynek van egy hektárnyi területe és azt erdősíti, évente 456 eurós járulékot kap húsz évig utána, mert hozzájárul a levegőben levő szén-dioxid lekötéséhez. Így jövő év végéig 25.000 hektárnyi területet erdősítünk, majd 2026 végéig még 31.700 hektárnyi fát ültetünk. Ez azt jelenti, hogy összesen az elkövetkező 4 évben közel 60 ezer hektárral nő Románia erdős felülete. Az Országos Helyreállítási és Rezilienciaépítési Tervben 730 millió eurót különítettünk el erre a célra” – tájékoztatott Tánczos Barna RMDSZ-es környezetvédelmi miniszter.

A szaktárcavezető rámutatott, hogy a környezetvédelmi tárca javaslatára fogadták el ezt a javaslatot, amelyre főleg azért volt szükség, mert a korábbi években nem működtek sikerrel az ország erdősítési programjai, kifejtette, hogy például 2020-ban kevesebb mint 200 hektár új erdős területet hoztak létre.

Az Országos Helyreállítási és Rezilienciaépítési Terv alapján 2026 végére 56.700 hektár területen kell erdősítést végezni, ebből 25 ezer hektár erdősítés már 2023 végére meg kell valósuljon. „Meg kell fordítanunk ez elmúlt évek negatív tendenciáját. Az új erdőkre nagy szükség van, hiszen ez az egyik legjobb eszköz a klímaváltozás negatív hatásainak csökkentésére. Az erdőknek nagy szerep jut abban, hogy csökkentsék a légkör szén-dioxid mennyiségét. Ezért is szántunk külön alapot az országos helyreállítási tervben az erdősítési fejezetnek” – hangsúlyozta Tánczos Barna.

Az erdősítési programban a finanszírozást mezőgazdasági- és gyepterületek beültetésére, gondozására, a degradálódott területek beültetésére és az ültetvények gondozására, az erdészeti alapban lévő  tűzesetek, széltörések vagy bogártámadások után tönkrement  területek újraerdősítésére, valamint védelmi sávok létrehozására és gondozására is lehet igényelni.

„Erdősítésre jogi és magánszemélyek, valamint közigazgatási egységek is pályázhatnak. A munkálatok finanszírozása mellett a pályázók 20 évig hektáronként évi 456 eurós támogatást is kapnak. Ezzel kompenzáljuk az új erdős terület által megkötött szén-dioxid mennyiséget. Az összeget a Környezetvédelmi Alapból fogjuk biztosítani” – részletezte a sürgősségi kormányrendelet előírásait Tánczos Barna.

 

Forrás: RMDSZ