RMGE Maros / Hírek / Bor- és paprikamustra Szatymazon

Bor- és paprikamustra Szatymazon

RMGE Maros
Posted by

Az RMGE Maros Szervezet is részt vett az elmúlt hétvégén szervezett X. Bor és paprikamustrán Szatymazon. A konferenciával egybekötött, kétnapos rendezvénynek a Dankó Pista faluház adott helyet.

 

 

A bor és paprika bírálók már péntek estére befejezték a munkájukat, az eredményhirdetést szombaton kora délután tartották. A Fráter Gyula Borversenyre 118 bor és a Vastagh József Paprikaőrlemény-versenyre 44 minta érkezett. Az RMGE Maros Szervezet képviseletében Fazakas Miklós elnök és Cseh János vett részt a rendezvényen.

 

 

A szegedi tájkörzetben a magyar fűszerpaprika termesztés újjáélesztéséhez, valamint a Szatymaz község területén egykor virágzó szőlő- és borkultúra – ami egykor a maga hétszáz hektárjával meghatározó volt a térségben – reneszánszához kívánt a Szatymazi gazdakör a maga eszközeivel hozzájárulni, ezért már egy évtizede, minden évben megrendezi a bor és paprikamustrát.

 

 

Fazakas Miklós elmondta, az RMGE Maros Szervezet három évtizedes kapcsolatot ápol a Szatymazi Gazdakörrel, a bor- és paprikamustrán is már a kezdetek óta partnerként vesznek részt.

 

 

A Fráter Gyula Borversenyre nem csak az alföldi borvidékről, vagy az anyaországon belülről, hanem a Küküllő-mentéről, a Nyárád-mentéről és a Vajdaságból is érkeznek borminták. A Vastagh József Paprikaőrlemény-versenyen évről évre megmérettetik magukat a Maros és Arad megyei, valamint a vajdasági gazdák is.

 

 

Idén négy Maros megyei fűszerpaprika termesztő nyerte el a szakmai zsűri elismerését, így a szombati díjátadó ünnepségen egy arany minősítést, két ezüstöt és egy bronz minősítést tanúsító oklevelet adtak át. Az arany minősítést a mezőpaniti Nagy Dániel kapta.

Fazakas Miklós megjegyezte, Maros megye borászati szempontból is erős megyének számít. „Történelmi borvidékeink vannak, említésre méltó Küküllő-mente, Nyárádmente és a Mezőség, a Kölpényi borvidék.” – fogalmazott.

 

A megmérettetésre Maros megyéből 29 bormintát juttattak el, tizenkét termelőtől, ebből 5 arany minősítést kapott, 8 ezüst minősítést, 11 bronz minősítést és 6 elismerő oklevélben részesült.

Az RMGE Maros Szervezet ezúton is gratulál a Maros megyei borászoknak és fűszerpaprika termesztőknek.