RMGE Maros / Hírek / Múlt, jelen és jövő az Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállításon és Vásáron Budapesten.

Múlt, jelen és jövő az Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállításon és Vásáron Budapesten.

RMGE Maros
Posted by

Az RMGE Maros Szervezet is részt vett a 2021-es Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállításon és Vásáron Budapesten, képviselve Maros megyét.

 

 

A budapesti Hungexpon, az „Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállítás kísérőrendezvényeként zajlott a 80. Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásár (OMÉK). A kétévente megszervezésre kerülő több napos rendezvényen minden alkalommal részt vesz a Romániai Magyar Gazdák Egyesületének Maros Szervezete képviselve a megye termelőt. Az idei OMÉK-on az Agrárminisztérium, a Kárpát-medence kincsei nevet viselő részlegén az RMGE Maros Szervezet 39 termelő mintegy 170 termékét állította ki. Erdei és termesztett gyümölcsökből készített lekvárok, szörpök, kézműves sajtok, tejtermékek, friss zöldségek, savanyúságok, befőttek, méz, hentesárú, péktermékek, pálinkák és kézműves termékek várták a látogatókat. Az OMÉK-on jelen volt a Cseh tanyát képviselve Cseh János és felesége, Cseh Emese, Szőke Tímea sajtkészítő és Rózsa Csaba levendulás termékekkel.   Az RMGE Maros Szervezet 64 négyzetméteres területet kapott a kiállításon. Múlt, jelen és jövő – ezt volt az idei mottója a Népi Mesterségek Udvarának. Az RMGE Maros Szervezet által felállított közösségi téren népi mesterségeket mutattak be: Nagy Magda a szövést, Zöld Gizella a csuhézást, Király Levente a fafaragást és Ferenc Zsolt a bőrdíszművelést. A múltat az Egyesület által felállított csűr jelképezte, a jelent a kézműves termelők és termékek, a jövőt pedig egy marosvásárhelyi mezőgazdasági drónokat forgalmazó cég (APPIA Drones) által kiállított mezőgazdasági drónok. Az Egyesület nem csak Maros megyei termékeket vitt az OMÉK-ra, hanem Maros megyei termelőket is, akik maguk állíthatták ki és értékesíthették termékeiket. A rendezvényen az Egyesület képviselte a kibédi Dósa húsfeldolgozót, mezőpaniti Therezia-t és az egrestői Eldit.

 

 

Az OMÉK-ra az Egyesület buszos kirándulást is szervezett.

 

 

Az RMGE Maros Szervezet falugazdászai, képviselői a megnyitót megelőző napon érkeztek meg Budapestre, hogy fel tudják állítani a standjukat. Az egész napos munka meghozta gyümölcsét, ugyanis az egyik leglátogatottabb stand lett. Dr. Nagy István Magyarország agrárminisztere is meglátogatta a létesítményt. Fazakas Miklós, az RMGE Maros Szervezet elnöke egy faragott kopjafával ajándékozta meg az agrárminisztert, amely az összefogást jelképezi.

 

A három napos szakmai tapasztalatcserét a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara támogatásából sikerült részben fedezni a kiadásokat. Az Egyesület elnöke elmondta, értékes és nagy volumenű munka folyt a háttérben, de minden elképzelést sikerült megvalósítani az agrárminisztérium támogatásának és az általuk alkalmazott falugazdászoknak köszönhetően.

 

Az RMGE Maros Szervezet meghívására a Corvinus Közgáz Néptáncegyüttes két előadást is tartott vasárnap, Maros megyei táncokat mutattak be, a talpalávalóról a Dűvő Zenekar gondoskodott. Az Egyesület standját a Maros Művészegyüttes is felkereste és meglepte egy táncelőadással.

 

Fazakas Miklós elmondta, 2010-től partnerei az Agrárminisztériumnak. Ezt a kapcsolatot sikertörténetnek nevezte az Egyesület elnöke, együtt gondolkoznak, együtt terveznek és együtt valósítják meg a terveket. „Tudunk egymástól tanulni, egymásból erőt meríteni és együtt olyan programokat indítani, megvalósítani, ami úgy gondolom, hogy minden gazdának egy jó lehetőség.” – fogalmazott az elnök. „Mi itt vagyunk, képesek vagyunk segíteni, a rendszer működőképes, mi nagyon jó partnerek vagyunk úgy a szakmaiságban, mint a beszerzésben, és akár az értékesítésben is a Marosi termék védjegyen keresztül.”- tette hozzá.

 

 

A korábbi években folyamatosan nőtt az érdeklődők száma az OMÉK-on, idén is nagyon sokan kíváncsiak voltak a kiállításra, hiszen nem különálló rendezvényként, hanem a Vadászati és Természeti Világkiállítás kísérő rendezvényeként valósult meg a HUNGEXPO területén.