RMGE Maros / Hírek / Gépi kukoricabetakarítás és őszi magágyelőkészítés bemutató Náznánfalván

Gépi kukoricabetakarítás és őszi magágyelőkészítés bemutató Náznánfalván

RMGE Maros
Posted by

A Zg Raiffeisen Technik és az RMGE Maros Szervezet gépi kukoricabetakarítás és talajlazítás témában szervezett szántóföldi bemutatót Náznánfalván. Az OROS cég képviselete bemutatott egy kukorica betakarítóasztalt, a GÜTTLER cég képviselete pedig egy kombinátort. Ezen kívül pedig a LEMKEN egy ekét és a Maschio Gaspardo egy Pinochio mélytalajlazítót mutatott be. A gazdákat házigazdaként a Bioagras farm vezetője, Cătălin Beian fogadta, az ő gazdaságában levő munkagépeket mutatták be a jelenlevőknek.

 

 

A Náznánfalván szervezett bemutatón elsősorban a kukoricaaratás kapta a főszerepet, mely során egy OROS gyártmányú kukorica adaptert mutattak be. Az OROS cég több évtizedes múltra tekint vissza a mezőgazdasági gépgyártás terén, saját fejlesztésű kukorica, napraforgó és búza adapter gyártásával foglalkozik. Fazakas Miklós, az RMGE Maros Szervezet elnöke elmondta, a bemutató során arra szerették volna felhívni a figyelmet, mennyire fontos, hogy a gazdák minőségű és megfelelő beállítású gépekkel dolgozzanak a kukoricabetakarításnál. Megbízhatóság, tökéletes száraprítás, alacsony teljesítményigény – így lehetne jellemezni az OROS adapterekkel felszerelt kombájnokat. Az egyre szélsőségesebb őszi időjárás miatt fokozatosan csökken az a minden szempontból optimális időszak, amikor a kukorica betakarítást ideális munkakörülmények között, a lehető legkisebb nedvességtartalom mellett lehet végrehajtani. A kombájnok betakarítási teljesítménye fokozatosan növekszik, egyre nagyobb munkasebesség mellett, egyre magasabb tömegteljesítményre képesek. Ahhoz, hogy a betakarítógép képességei maximálisan kihasználhatóak legyenek, és az adapter csővesztesége ennek ellenére minimális maradjon, olyan csőtörőadapterre van szükség, amelynek teljesítménye összhangban van a kombájn áteresztőképességével, és magas munkasebesség esetén sem növekszik a csőveszteség, hívták fel a figyelmet a bemutató során.

 

„A gyártók általában arra törekednek, hogy olyan gépeket gyártsanak, amelyek több funkciót képesek ellátni és attól függetlenül is megfelelő legyen, hogy a farmer milyen kultúrát akar vetni, milyen nagyságú, illetve összetételű területen dolgozik.” – fogalmazott a bemutatón Czirmai Levente, a Zg Raiffeisen Technik értékesítési képviselője. Hozzátette, a felsoroltakat figyelembe véve a gazda a gépeket úgy tudja felszerelni, ahogy az ő farmjának megfelel.

 

 

A szakmai eseményen a kalászos gabonafélék őszi vetéséhez szükséges magágy-előkészítési technológiákról is szólt, és az ehhez szükséges korszerű gépi eszközöket mutatták be a gazdáknak. Az éghajlati kihívásoknak úgy tudunk eleget tenni, ha a talajban levő vizet megőrizzük, vagy a téli csapadékot elég mélyen tudjuk a talajban raktározni ahhoz, hogy elegendő legyen a növények számára. Ebben bizonyul „csodaeszköznek” a mélytalajlazító, a modern technológia pedig biztosítja, hogy kevés üzemanyag-fogyasztással sokkal hatékonyabban dolgozzanak a farmerek.

Czirmai Levente kiemelten beszélt a Güttler SuperMax 9m-es mezőgazdasági gépről, melyet inkább a tavaszi munkálatokra használnak és ajánlanak, aratás után tarlóhántásra is lehet használni és tavasszal magágyelőkészítésre. Optimálisan és könnyedén belehet állítani, ezért is ajánlják ezt a gépet.

A szakmai napon bemutatták a Güttler Solmaistru LK 45 kombinátort, magágyelőkészítőt, az MG Pinochio – mélytalajlazítót és egy Güttler hengert.

 

 

A géptechnológia mellett munkavédelemről is beszéltek. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a mezőgazdaságban dolgozók, illetve munkáltatók hajlamosak megfeledkezni a megfelelő munkavédelemről, pedig a mezőgazdasági munkafolyamatok is számtalan veszélyt hordoznak, erről Fazakas Miklós, az RMGE Maros Szervezet elnöke beszélt a gyakorlati bemutatón.

Összegezve, sikeres napot zártak a szervezők Náznánfalván, ahol a Maros megyei gazdák a mezőgazdaságban használt legújabb erőgépekkel ismerkedhettek meg, és hasznos tanácsokat kaptak a talajmegmunkálás terén is.