RMGE Maros / Hírek / Díjazták a legszebb konyhakerteket

Díjazták a legszebb konyhakerteket

RMGE Maros
Posted by

A Sár Kovács Szilvia ötletgazda, Karcag város alpolgármestere által létrehozott “A legszebb konyha-kertek” – Magyarország legszebb konyhakertjei országos programhoz csatlakozva az RMGE Maros Szervezet is meghirdette “A legszebb konyhakertek” Maros megyében versenyfelhívást. A benevezetteket a X. Gazdanapon díjazták.

 

 

 

A Romániai Magyar Gazdák Egyesületének Maros szervezete idén is megszervezte a „Legszebb konyhakertek” elnevezésű gazdálkodók és hobbikertészek számára kiírt versenyt.  A helyszíni terepszemlére a nyári időszakban került sor a megye különböző településein, amikor az Egyesület falugazdászai és a felkért értékelő bizottság előzetes egyeztetés alapján meglátogatta a benevezettek konyhakertjeit.

 

 

A zsűri egy kérdőív alapján pontozta a kerteket, a gazdaságokat. A verseny keretében kilenc különböző csoportba volt lehetőség jelentkezni. A besorolás a megművelt terület nagyságától, illetve attól függött, hogy a termesztő zöldségekkel vagy  gyümölcsökkel, vagy akár mindkettővel foglalkozik.

Az RMGE Maros Szervezet idén ötödik alkalommal csatlakozott a magyarországi kezdeményezéshez. Sikó László falugazdász, projektfelelős elmondta, büszkék arra, hogy évről évre többen és többen jelentkeznek a versenyre. Ez is a célja a programnak, a kertészkedésre való ösztönzés, hogy a kezdeményezés révén elérjék azt, hogy minél többen műveljenek szép konyhakerteket, ösztönözzék egymást, rokonokat, barátokat, hogy udvarukon, kertjükben alakítsanak ki konyhakertet, majd azt gondozzák, és minél több zöldséget, gyümölcsöt termesszenek saját használatra.

 

A benevezetteket a X. Gazdanapon díjazták. Idén a Cseh Tanya nyerte el az első díjat, Nagy Júlia kertje a második helyezést, míg a harmadikat Sánta Albert. Az értékelő bizottság a „Leggyerekbarátabb kert” elnevezésű különdíjat Nemes Istvánnak ítélte, aki unokáit is ösztönözi a kertművelésre. Részvételi díjban részesült Szabó Hajnal, a Bodó Farm, Fülöp Csaba, Grávuj Ilona és Vilmos, Berekméri Annamária, valamint Balasoiu Ilona. A díjazottak külön ajándékot kaptak a Hollandfarming és az Agrolegvar jóvoltából.