RMGE Maros / Hírek / Szovátán találkoztak a gazdák

Szovátán találkoztak a gazdák

Avatar
Posted by

A Romániai Magyar Gazdák Egyesületének Maros Szervezete idén tízedik alkalommal szervezte meg a Gazdanapot, melynek idén a szovátai Maros Közbirtokosság székhelye adott helyet. A Gazdanapon tíz személyt tüntettek ki Pro Agricultura Transilvaniae díjjal.

 

 

A szeptember 18-i, szombati gazdarendezvény eltért az eddigiektől, a szervezők gazdagabb programkínálattal várták a látogatókat. A megnyitón Fazakas Miklós, az RMGE Maros Szervezet elnöke köszöntötte elsőként a megjelenteket. „Nem egyszerű körülmények között kellet helytállnunk az elmúlt időszakban, nemcsak a koronavírus kihívásaival, hanem gyakorlatilag a gazdálkodás más kihívásaival, az időjárás viszontagságaival és jelentős mértékű vadkárokkal kellett szembe nézzünk. Helyt álltunk, megteremtettük az alapot ahhoz, hogy mindennap kenyér és mezőgazdasági termény kerüljön az asztalra.” – fogalmazott az elnök. Kiemelte, a több évtizedes partneri kapcsolataiknak köszönhetően tudnak hátteret biztosítani gazdáiknak. „Megfelelő szakmaisággal, politikai támogatottsággal és megfelelő finanszírozással tudjuk munkánkat végezni.” – tette hozzá Fazakas Miklós.

 

 

Péter Ferenc, Maros Megye Tanácsának elnöke is megosztotta gondolatait: „Szerintem jövő van a mezőgazdaságban, és amire biztatom a gazdákat, hogy használjanak ki minden pályázati lehetőséget, mert most még van és lesz még az elkövetkező időszakban, ebben segítséget nyújt a Romániai Magyar Gazdák Egyesületének Maros Szervezete is, de ugyan úgy a mezőgazdasági államtitkár, de van képviselőnk az összes igazgatóságon. Kérjék a szakemberek véleményét, kérjék a szakemberek segítségét.”

 

 

A folytatásban dr. Torda Márta, a magyarországi Agrárminisztérium részéről, a Kárpát-medencei Kapcsolatok Főosztályának vezetője mondott ünnepi beszédet. „Munkátokkal egy olyan útra léptetek, mely a közösséget szolgálja, az itthon maradáshoz nyújt segítséget. Hajdani és mostani világunkban is a legfontosabb volt és lesz a közösség építése, a környezetükben élőkre való figyelés, hiszen emberek vagyunk és emberségünk megőrzése minden körülmény között a legfontosabb. Mindig a tenni akaró egyéneken múlik a közösség jövője, kiemelkedése és sikere. Semmit sem lehetetlen megvalósítani, ha van rá akarat, egyéni és közösségi erő.” – fejtette ki gondolatát dr. Torda Márta.

 

 

A Gazdanap megnyitóján továbbá Vass Levente egészségügyi államtitkár, a Romániai Magyar Kisgazda és Kisvállalkozók Platformjának elnöke, Kolcsár Károly parlamenti képviselő, dr. Nicu Vasile, a LAPAR elnöke, dr. Sándor Tibor László, Magyarország Bukaresti Nagykövetségének mezőgazdasági és környezetügyi attaséja, Csóka Pál, a Hajdú-Bihar Megyei Nemzeti Agrárgazdasági Kamara alelnöke, valamint Barna Károly, Szatymaz polgármestere osztotta meg gondolataikat a jelenlévőkkel.

 

 

Az ünnepégen fellépett a Kalangya Néptánccsoport, a Gyöngyvirág Néptánccsoport, a Bokréta Néptánccsoport, Szász Csanád, a Fölszállott a Páva tehetségkutató különdíjasa, a Sirülők Néptánccsoport, a Holtmarosi Dalárda és a Héderfájai Dalkör.

 

 

Kitüntetett mezőgazdasági szakemberek

A Románia Magyar Gazdák Egyesületének Maros Szervezete Pro Agricultura Transilvaniae díjjal tüntette ki azokat, akik az elmúlt évtizedekben a legtöbbet tettek az Egyesület tevékenyégéért. Idén harmadik alkalommal tüntetett ki tíz személyt az Egyesület. A kitüntetettek mezőgazdasági és oktatási szakemberek: dr. Solti Gábor, a KÖSZ elnöke, dr. Gyovai Pál, a Pest Megyei Mezőgazdaági Termelők Szövetégének elnöke, Bancsi András, a Héderfájai Gazdakör elnöke, Ambrus Pál, a Fehéregyházi  Petőfi Sándor Gazdakör alapítója, dr. Thiesz Rezső, gyümölcstermesztési mérnök, kutató és oktató, Szász Zoltán, RMGE Maros alapítótag és oktatással foglalkozó szakember, Kozma Ferenc szőlős gazda, borász és oktató,  valamint Birtok György havasgazda.

Posztumusz kitüntetést kaptak: Berekméri András, a Sáromberki Gazdakör volt elnöke, valamint dr. Csávossy György, az RMGE alapítója és volt elnöke.

 

 

A kitüntetések átadására a szovátai 15. Mátyás Huszárezred és a Szováta-Sóvidék Történelmi Vitézi Rend tagjainak sorfala között került sor.

 

 

A Gazdanapon átadták a Magyarok Kenyere 15 millió búzaszem program támogatói okleveleket és díjazták a Legszebb konyhakertek verseny résztvevőit.

 

 

Szakmai rendezvénynek is helyet adott a Gazdanap. A mezőgazdasági termékek piacra juttatása és marketing menedzselése témakörben tartottak kerekasztal-megbeszélést.

 

 

A látogatókat helyi termékvásár is várta, ahol kézművesek kínálták az általuk készített termékeket, terményeket.

 

 

A szervezők gyerekprogramokkal is készültek. Volt arcfestés és a Bugri népi fajátékok is jelen voltak Szovátán.

 

 

13 helyi Gazdakör és egy magyarországi csapat vett részt a bográcsfőzésen.

 

 

Szombaton Tűzoltónap is volt Szovátán. A lánglovagok a Gazdanapon is felvonultak, színesítve ezzel a rendezvényt, ugyanakkor a gazdákkal együtt ünnepeltek.

 

Köszönjük a Magyar Kormány támogatását, a Bethlen Gábor Alap által.