RMGE Maros / Hírek / Pályázati lehetőségekről tájékoztat az RMGE

Pályázati lehetőségekről tájékoztat az RMGE

RMGE Maros
Posted by

Többállomásos tájékoztató körutat indított a megyében a Romániai Magyar Gazdák Egyesülete (RMGE) Maros szervezete, aminek keretében a hamarosan kiírásra kerülő hazai pályázati lehetőségeket ismertetik a megyebeli gazdákkal.

 

A körút első állomása Jobbágyfalván volt, ahová a szervezet a vidéki beruházások kifizetési ügynöksége (AFIR) megyei igazgatóját, Daniela Teodora Lupeit és helyettesét, Antal Lehelt hívta el, hogy az országos vidékfejlesztési program (PNDR) keretében várható legújabb pályázatokat ismertessék a gazdákkal. A 6.1. intézkedés már ismerős a gazdák körében, ez a fiatal farmerek indulását támogatja, akik egy már meglévő gazdaságot vesznek át valakitől és visznek tovább, itt a pályázók legtöbb 70 ezer euró támogatást kaphatnak.

 

A kisgazdák támogatására (6.3. intézkedés) 87 millió eurót szán a kormány, amelyből minden pályázó 15 ezer euróhoz juthat, amit két részletben kap meg, az első részlet egy adott hányadát beruházásra, fejlesztésre kell fordítania, míg a második évben a termékeinek legalább felét egy mezőgazdasági társulás révén kell értékesítenie. A 6.2. intézkedés a vidéki, nem mezőgazdasági vállalkozások beindítását támogatja, a lehívható legtöbb 70 ezer euróból szolgáltatást, termelést kell folytatni. Ebben a kiírásban a panziók, agroturisztikai egységek nem kerülnek helyzetbe, de a kempingek, bungalók igen. Hasonló a 6.4. intézkedés, amely amellett, hogy az ugyanilyen, de már működő tevékenységeket támogatja, nagyobb összeget, akár 200 ezer eurót is folyósít, amelyhez a pályázó önrésszel is hozzá kell járuljon. Szó esett a 4.1. intézkedésről is, amely a gazdák nagyobb beruházásait támogatja (350.000-1.500.00 euró) a mezőgazdasági szektorban egy legkevesebb 10 százalékos önrésszel.

Jelenleg a pályázati útmutatók még csak a közvita fázisában vannak, véglegesítésüket követően nyílik meg a pályázati időszak.

  Élni kell a lehetőséggel

A körút célja, hogy felhívják a környezetükben élő gazdák figyelmét a közeljövőben kiírásra kerülő pályázatokra, amelyek egyfelől az eddigieknél elérhetőbbek, másfelől pedig éppen a kisgazdák támogatását célozzák – mondta el lapunknak az RMGE Maros szervezet elnöke, Fazakas Miklós. Az információkat megpróbálják időben eljuttatni a gazdákhoz, mert lehet, hogy már a következő hónapban kiírják a pályázatokat, és fontos, hogy ne akkor szaladgáljanak, kapkodjanak az emberek, hanem időben fel tudjanak rá készülni. Érdemes a kiírásokat többször is végigolvasni, szakemberek tanácsát kikérni, a feltételekhez igazodni. Ehhez a szervezet kellő tapasztalattal rendelkező pályázati szakembereket (Szilágyi Nándor, Sima Ferenc) is biztosít. Fontos, hogy a pályázatíró olyan üzleti tervet állítson össze, amely nemcsak nyertes lesz, de a gazda meg is tudja valósítani.

 

A 6.2. intézkedés a vidéki, mezőgazdasághoz kapcsolódó, de nem mezőgazdasági tevékenységeket támogatja, abban segíti a pályázókat, hogy gazdaságuk több lábon álljon. A vidéki kisméretű és családi gazdaságok számára a 6.3. intézkedés a legelérhetőbb, és az RMGE Maros keményen lobbizott is az országos gazdaszervezeteknél, hogy ilyen kiírás is megjelenjen, hiszen a Székelyföldre a kisgazdaságok jellemzőek. Érdemes ezekre a kiírásokra felkészülni és pályázni, hiszen szép keretösszegek lesznek most, és egyhamar nem várható más kiírás. Ezért aki fejleszteni szeretné gazdaságát, annak most érdemes belevágni, mert elég megfelelők a pályázati feltételek – mondta el az elnök.

 

 Házhoz viszik az információt

Az RMGE Maros hat térségi találkozón szeretné lefedni a megye magyarlakta területeit, a következő egy-másfél hónapos időszakban Gernyeszegen, Héderfáján, Mezőbándon, Erdőszentgyörgyön tartanak tájékoztatót, míg a Marosvásárhely közeli községek gazdáit valószínűleg a megyeközpontban levő székházban informálják. A cél, hogy a gazdák lakhelyéhez minél közelebb mutassák be a lehetőséget, nem egyetlen ponton, ahol sok ember lesz egy helyen. Kimennek vidére olyan gazdákkal találkozni, akik komolyan gondolják, hogy beruháznának a gazdaságukba, és akik első kézből ismerhetik meg a feltételeket és a lehetőségeket. A körutat a megyei AFIR is a lehető legnagyobb jóindulattal és odaadással támogatja, ennél hatékonyabban már nem is tudnák eljuttatni az információkat a célcsoportokhoz.

Forrás: Népújság (Gligor Róbert László)