RMGE Maros / Hírek / Elkezdték a növénytermesztési támogatások folyósítását

Elkezdték a növénytermesztési támogatások folyósítását

RMGE Maros
Posted by

A Mezőgazdasági Kifizetési és Intervenciós Ügynökség (APIA) elkezdte a növénytermesztési támogatások folyósítását. A termeléshez kötött közvetlen támogatásból előreláthatóan 46.000 gazda részesülhet.

 

A Mezőgazdasági Kifizetési és Intervenciós Ügynökség közleménye alapján támogatást nyújtanak a szójabab; a lucerna; a hüvelyesek ipari célokra: borsó és bab; kender olajhoz, vagy rosthoz; rizs; burgonyamag; komló; cukorrépa; a mezőn termesztett paradicsom az iparnak; a mezőn termesztett uborka ipari célokra; védett területeken termesztett zöldségek: üvegházban termesztett zöldségek: paradicsom, uborka, paprika, káposzta friss fogyasztásra, és uborka ipari célokra; szoláriumban termesztett zöldségek: paradicsom, uborka, paprika, káposzta és padlizsán friss fogyasztásra, és uborka ipari célokra; ipari célú gyümölcsök: szilva, alma, cseresznye, meggy, kajszibarack és sárgabarack; korai burgonya az ipar számára.

A szójatermesztők hektáronként 236,44 eurót kapnak, a lucernatermesztők 103,81 eurót, a borsó- és babtermesztők 115,76 eurót, a lentermesztők 238,92 eurót, a vetőmagburgonya termesztői 1.441,74 eurót, a rizstermesztők 1.166,70 eurót, a komlótermesztők 524,32 eurót, a cukorrépatermesztők pedig 804,60 eurót hektáronként. Azok a mezőgazdászok, akik szabadon termesztenek paradicsomot, hektáronként 2.013,09 eurót kapnak, az uborkatermesztők pedig 3.391,41 eurót. Azok, akik üveg- vagy fóliaházban termesztenek zöldséget (paradicsom, padlizsán, paprika, uborka) hektáronkénti 4.844,44 euróban részesülhetnek. A szilva, cseresznyeszilva, alma, cseresznye, meggy és a barack termesztők hektáronként 228,28 euróra jogosultak, míg az étkezésre szánt burgonyát termesztők hektáronként 991,79 eurót kapnak.