RMGE Maros / Hírek / Istvánházán és Héderfáján találkoztak a gazdák

Istvánházán és Héderfáján találkoztak a gazdák

Avatar
Posted by

Az RMGE Maros Szervezet Isvánházi Gazdaköre évi közgyűlést tartott, melyen jelen volt az RMGE Maros Szervezet elnöke, Fazakas Miklós és az Egyesület falugazdászai.

 

Túl a szakmai előadásokon az Romániai Magyar Gazdák Egyesületének Maros Szervezete érdekvédelemi, felnőttképzési és a szaktanácsadási feladatokat lát el. Az Egyesület falugazdászai méhészet, zöldség- és gyümölcstermesztés, nagykultúra, állattenyésztés, farmgazdálkodás ágazatokban tartanak előadásokat, adnak tanácsokat, de ezen túlmenően az aktuális újdonságokról is tájékoztatják a gazdákat.

 

Idén Istvánházán találkoztak először a gazdákkal az Egyesület falugazdászai és Fazakas Miklós elnök. Az Istvánházi Gazdakör évi közgyűlésén Fülöp Zoltán, a Gazdakör elnöke köszöntötte a megjelenteket, majd beszámolt a tavalyi évről és a költségvetést is megvitatták. A találkozón szó esett a gazdák főbb problémáiról, illetve beszéltek azok megoldásáról. Szóba került egy tároló és szárító létrehozása, melyre a szövetkezés megoldás lenne. Az RMGE Maros Szervezet elnöke elmondta, sikerült létrehozni a Marosi Gazda KFT-ét, melyen keresztül bevezetik a tagkártyát, amelynek tulajdonosai a partnercégektől kedvezményesen vásárolhatnak mezőgazdasági inputokat, akár 20-30 százalék kedvezménnyel. „Most már a Marosi Termék nevű tájjellegű eredetvédelmet is bevezettük, ami segíteni fogja a termelőket abban, hogy értékesítsék mezőgazdasági, élelmiszeripari cikkeiket.” – fogalmazott az Egyesület vezetője, Fazakas Miklós.

 

 

A tagkártya 50 lejbe kerül egy évre, ezzel a gazda kedvezményekhez juthat, akár a jövőben hitelt is igényelhet.

Az RMGE Maros Szervezet elnöke és falugazdászai Istvánháza után a Héderfáján is találkoztak a gazdákkal az elmúlt szombaton, február 20-án.