RMGE Maros / Hírek / Ellenőrzéseket tart az APIA és a Környezetvédelmi Őrség az összes támogatott gazdaságban

Ellenőrzéseket tart az APIA és a Környezetvédelmi Őrség az összes támogatott gazdaságban

Avatar
Posted by

Széleskörű ellenőrzéseket jelentett be közleményben a Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökség (APIA), amelyek során súlyos büntetéseket róhatnak ki, vagy akár a támogatást is megvonhatják.

 

A közlemény értelmében, a mezőgazdasági területek takarításakor szigorúan tilos a növényi maradványok és a tarló égetése azokon a mezőgazdasági területeken, amelyekre területalapú támogatási kérelem van letéve az ügynökséghez. A felégetés tilalma egyaránt érvényes a kaszálókra és legelőkre is. Az APIA ellenőrző szakemberei, a megyei Katasztrófaelhárítási Igazgatóság és a Környezetvédelmi Őrség munkatársaival tartanak majd ellenőrzéseket annak érdekében, hogy meggátolják a száraz növényi maradványok égetését.

A mezőgazdasági területeken gyújtott tüzek negatív hatással vannak a talaj szervesanyagtartalmára, égéskor sok szén-dioxid szabadul fel, ami hozzájárul az üvegház-hatás erősödéséhez és a talaj eróziójához. Emiatt a területalapú támogatást igénylő gazdáknak szigorúan tilos az égetés ezeken a területeken. Ugyanakkor a legtöbb esetben a gazdálkodók felügyelet nélkül hagyják a tarlótüzet, ami átterjed a lakott területekre, gazdaságokra, ennek következményeként istállók, raktárak, épületek válnak a tűz martalékává.

A felügyelők munkáját egy újonnan kifejlesztett applikáció (internetes alkalmazás) is segíti, amely jelzi a mezőgazdasági területeken létrejött tűzesetek pontos idejét, elhelyezkedését és a területen fellelhető vegetációról is tud képet készíteni a műholdas telemetriai rendszerek segítségével.

Azok a gazdálkodók, akik nem tartják be a rendelkezéseket súlyos büntetésekre számíthatnak, de még akár a teljes támogatást is elveszíthetik