RMGE Maros / Hírek / Medve-probléma: villanypásztor lenne a megoldás?

Medve-probléma: villanypásztor lenne a megoldás?

RMGE Maros
Posted by

Villanypásztorok felszereléséről szóló programot bocsátott közvitára a környezetvédelmi minisztérium. 26 megye, köztük Maros megye gazdálkodóinak is lehetősége nyílik villanypásztor beszerelésére pályázni. Projektenként 2000 lej igényelhető.

A kormány projektjének értelmében támogatást igényelhetnek azok a gazdálkodók, akik azon megyék egyikében laknak, ahol magas a medvék vagy egyéb vadon élő állatok létszáma. A gazdák legfeljebb 2000 lejt igényelhetnek, ennek az összegnek teljes mértékben fedeznie kell a villanypásztor rendszert (impulzusgenerátor, villanypásztor vezeték, szigetelőgyűrű stb.) A program az ország 26 megyéjére érvényes, a listán Maros, Hargita és Kovászna megye is szerepel.

A környezetvédelmi minisztérium által kezdeményezett programot közvitára bocsájtották. Az állam mintegy ezer villanypásztor felszerelését támogatná. Azok a magánszemélyek pályázhatnak erre a vissza nem térítendő összegre, akik a ragadozó, húsevő vadállatoktól szeretnék megvédeni mezőgazdasági területüket, istállóikat, gyümölcsösüket, háztartásukat.
Idén a kormány 1,5 millió lejt költ villanypásztorokra.